П`ятниця, 19.04.2024, 15:05
Краснопільський ліцей №2 Краснопільської селищної ради
Вітаю Вас Гість | RSS
TEST
Меню сайту
Категорії розділу
Новини [57]
Головна » Статті » Бібліотека » Новини

Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги  2015 року

Із книгою і словом поріднися,

Хай буде книга – твій насущний хліб.

Тож зачерпни із неї і напийся,

Снаги, що в серці залишає слід.

             Перед книгою віками схиляло в шанобі голову людство, вважало її своєю святинею.«Читання – ось найкраще навчання» - стверджує народна мудрість. Не погодитися з цими словами не можна. В цьому переконуєшся щоразу, коли мова заходить про роль книги в житті людини. Адже, книга вселяє в нас любов до рідної України, повагу до інших народів, інтерес до їхньої культури, виховує почуття патріотизму. Вона навчає рідної мови, розкриває красу поетичного слова. Книга вчить нас бути чесними і працьовитими. Все життя книга допомагає нам вчитись, працювати, жити. Книга наш помічник, а для тих, хто вміє дружити з нею, - вірний друг.

 Особливо вона необхідна дитині у ранньому віці, з якої формується майбутня особистість, бо книга і читання – це великі вчителі і вихователі людських душ. Потрібно обов’язково прищеплювати любов дитини до книги як джерела знань, до усної народної творчості, бо вона допомагає виховувати доброту, чуйність, розвивати  спостережливість, логічне мислення, почуття гумору. Нерідко книга, прочитана ще в дитинстві, залишається в пам’яті на все життя.

          Читання книг – це велика духовна цінність, відпочинок та насолода для душі. Людина, яка вміє і любить читати – щаслива людина. Навколо неї завжди багато розумних, добрих і вірних друзів.

Кожного року, навесні, коли пробуджується природа, коли все живе тягнеться до сонечка, в Україні проходить Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги.

У незалежній Україні тиждень дитячої та юнацької книги було засновано 22 лютого 1993 року, а з 2009 року він отримав назву Всеукраїнський.

      Свято книги - це відкриття нових імен в літературі, участь у різноманітних заходах, які сприяють творчому відпочинку та змістовному дозвіллі.

       Всеукраїнський тиждень дитячого читання проходив цього року як зажди і в нашій шкільній гімназійній бібліотеці  з  23  по 30  березня.

Для учнів початкової ланки тривав День відкритих дверей ”Подорож сторінками дитячих газет та журналів”.

Протягом тижня тривала доброчинна акція ”Подаруй книгу шкільній бібліотеці”, в якій  брали участь 16 учнів гімназії.

Змістовно пройшла презентація популярної енциклопедії ”Дітям про все на світі”.

 

24.03.15 відбулася ”Посвята першокласників у читачі”.

 

 

Протягом тижня проводилася виставка-конкурс малюнків під загальною назвою ”Читаємо, слухаємо, малюємо.

Для учнів 5-6 класів був проведений бібліотечний урок ”Словники твої друзі”, на якому учні вчилися користуватися словниками, проникати у світ нового, цікавого, поповнювати словниковий запас, читаючи словники.

 

 

25.03.15 для  учнів 7-8 класів була організована презентація ”Найвідоміші бібліотеки світу та музеї книги ”, яка закінчилася вікториною “Книга - міст у світ знань”.

 

26.03.15 організовано виставки “Радимо прочитати”, особливо учнів вразила виставка ”Книги - ювіляри 2015 року”, де були представлені твори українських класиків П.Куліша, Т.Г.Шевченка, Г.Квітки-Основ’яненка, П.Мирного, І.Карпенка-Карого, І.Франка, Лесі Українки, Ю.І.Яновського, О.П.Довженка, П.А.Загребельного, В.З.Нестайка, П.П.Глазового та зарубіжних - О.Пушкіна, М.Ріда, Ж.Верна, О.Уайльда, М.О.Шолохова, Дж.Роулінга. 

 

 

27.03.15 для старшокласників проведений бібліотечний урок ”Пляжні бібліотеки світу”. Учні дізналися багато цікавого про бібліотеки світу, зокрема про пляжну бібліотеку України в м. Одеса, яка заснована в 2010 році.

 

 

Також  проводився конкурс на кращу електронну презентацію до власної улюбленої прочитаної книжки.  Слід  відмітити Савицьку Тетяну 7(11) кл., яка презентувала книгу Г.Г.Маркеса ”Сто років самотності”, Вихрова Павла7(11) кл. книга Д.Нолль «Пригоди Вернера Хольта”, Масолітіна Анна 7(11) кл. книга Е.Хемінгуей ”Старий і море”; Макарову Софію – книга  Устинова А. В., Іванов А. Д. “Таємниця зеленого BMW”  2(6)кл; Рябуху Сергія – книга Толкін Дж. Р. Р. Гобіт, або Мандрівка за Імлисті гори.3(7 кл.)

Проводився конкурс читців творів Т.Г.Шевченка, під загальною назвою “Світ Шевченківської поезії ”, за результатами оцінювання журі визначило  переможців, які були нагороджені  почесними грамотами: Савицька Тетяна 7(11) кл, Лупка Марина 3(7)кл.,  Лупир Дмитро 1(5) кл.

 

 

Слід наголосити, що в бібліотеці дітям було запропоновано День Інтернету. Під час його проведення всі бажаючі мали можливість познайомитися з вже відомими книгами популярних авторів, а також отримати адреси сайтів, на яких представлені найновіші твори, інтерв’ю з письменниками та інші матеріали. Діти отримали навички роботи в мережі Інтернет та дізналися про технології пошуку інформації, брали участь у “віртуальних екскурсіях”, перегляд відео “Відомі постаті в історії бібліотечної справи”.

На завершення тижня працювала книжкова лікарня ”Щоб книжечка довше жила”, де діти зібралися відновити деяким книгам нове життя .

Наша шкільна бібліотека гостинно чекає на своїх читачів, щоб запропонувати їм нові виставки, цікаві надходження. Саме книги мають прилучати дітей і молодь до невичерпних джерел, стати для них осередком широкого і радісного спілкування.

Тож, запрошуємо усіх охочих  до бібліотеки, з нами буде весело, пізнавально і цікаво. Читайте, хай не буде жодного дня, коли б Ви не прочитали хоч однієї сторінки з нової книги. Пам’ятайте, слова з „ Повісті минулих літ ”, що книги – плоди мудрості, джерело мудрості, світло мудрості. Вчіться у героїв книжок любити нашу землю, її мову, мистецтво. Мандруйте рідною країною, пізнавайте себе і людей, знайомтеся з подіями, які відбулися у давнину, заглядайте у майбутнє. Чекаємо Ваших вражень, адже, зустріч з книгою завжди цікава, захоплююча і неповторна!

 

Як до живих джерел глибоких,

Ми припадаємо до книг...

Нас поведуть вони у мрію,

Щоб розпізнати суть буття.

Прийдешні нам шляхи відкриють

І стануть школою життя

Категорія: Новини | Додав: chyw (30.03.2015) | Автор: Admin
Переглядів: 341 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Дистанційка
Вхід на сайт

Історія
Посилання


БПД
УЦОЯО
ХРЦОЯО
Відділ освіти КСР
Ми на YOUTUBE
Ми на Facebook
Ми на Facebook
Національна гаряча лінія
Національна дитяча гаряча лінія
Copyright Краснопільська гімназія Краснопільської селищної ради Сумської області Україна © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz