Понеділок, 29.04.2024, 04:13
Краснопільський ліцей №2 Краснопільської селищної ради
Вітаю Вас Гість | RSS
TEST
Меню сайту
Категорії розділу
Новини [57]
Головна » Статті » Бібліотека » Новини

14 ГРУДНЯ — ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС. «ДЕНЬ ЛІКВІДАТОРА»


26 квітня 1986 року на енергоблоці №4 Чорнобильської АЕС, яка розташована в двох кілометрах від міста Прип’ять та вісімнадцяти кілометрах від міста Чорнобиль, стався вибух атомного реактора — одна з найбільших у світовій історії техногенних катастроф. Завдяки самовідданості і мужності ліквідаторів аварія була локалізована.
У ліквідації катастрофи взяли участь до 900 000 людей.
У район ЧАЕС були направлені пожежні, співробітники міліції, медпрацівники, військовозобов’язані. Тут вони працювали позмінно. Ті, хто набирали максимально допустиму дозу радіації, виїжджали, а на їх місце приїжджали інші.
Одними з перших на ліквідацію наслідків аварії ядерного реактора були направлені пожежні. За спогадами одного з ліквідаторів: «Для того, щоб проїхати до тридцятикілометрової зони відчуження, потрібен був спеціальний пропуск. На лобовому склі пожежних машин був пропуск «ВСЮДИ» тому, що сама обстановка вимагала, що нам потрібно було негайно проїхати до місця пожежі ».
Медики у складі медичних загонів також брали участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Під час виїздів медпрацівники не надягали спецодяг, працювали без масок та респіраторів, тому що це не рятувало від доз радіації.
Робота співробітників міліції в зоні катастрофи полягала в тому, щоб перевіряти збереження житла мешканців, адже було відомо чимало випадків мародерства. Вони брали участь в розслідуванні злочинів, чергували на контрольно-пропускних пунктах, привозили жителів до рідних домівок, щоб забрати забуті в поспіху документи.
Навіть короткий час, проведений в зоні відчуження, серйозно відобразився на здоров’ї людей. Після повернення учасники ліквідації стали відчувати на собі важкі наслідки радіаційного опромінення. Більшість з них заплатили за це здоров’ям та життями.В медіатеці гімназії діяла виставка тапроводився перегляд відео про ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС.
МИ ШАНУЄМО ТА ПАМ’ЯТАЄМО ЛЮДЕЙ, ЯКІ ЛІКВІДУВАЛИ НАСЛІДКИ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АТОМНІЙ  ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ. МИ ШАНУЄМО ТА ПАМ’ЯТАЄМО ТИХ ЛЮДЕЙ, ЯКІ, НЕЗВАЖАЮЧИ  НА СМЕРТЕЛЬНУ ЗАГРОЗУ ДЛЯ СВОГО ЖИТТЯ, ЗРОБИЛИ ВСЕ,  ЩОБ ЗАХИСТИТИ ТА ВБЕРЕГТИ МИРНИХ ЛЮДЕЙ ВІД ЖАХЛИВОЇ БІДИ – ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ!
МИ ВДЯЧНІ ВАМ, ГЕРОЇ!

                                                     

Категорія: Новини | Додав: Бібліотека (16.12.2019) | Автор: Бібліотекар
Переглядів: 212 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Дистанційка
Вхід на сайт

Історія
Посилання


БПД
УЦОЯО
ХРЦОЯО
Відділ освіти КСР
Ми на YOUTUBE
Ми на Facebook
Ми на Facebook
Національна гаряча лінія
Національна дитяча гаряча лінія
Copyright Краснопільська гімназія Краснопільської селищної ради Сумської області Україна © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz