Середа, 24.04.2024, 14:07
Краснопільський ліцей №2 Краснопільської селищної ради
Вітаю Вас Гість | RSS
TEST
Меню сайту
Головна » 2018 » Березень » 18 » «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття, і голос твій нам душі окриля…»
18:45
«Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття, і голос твій нам душі окриля…»
 
 
 
«Живе Кобзар у пам’яті народу,
Живуть його слова, і мрії, і думки.
Хоч зазнавав великі перешкоди,
Та спадщина його сягла віки»
 

 

   Є імена, що увібрали в себе душу народу, стали часткою його життя. Саме таким для українців є ім’я Тараса Григоровича Шевченка,  славетного і  величного митця, людини планетарного масштабу.
9 Березня виповнилося 204 роки від дня народження великого українського пророка, поета, художника Тараса Григоровича Шевченка. Безперечно, це одна з найвидатніших постатей нашого народу. Загадку феномену особистості Шевченка досі не розгадано. Феномен поета відбиває нашу національну природу, наше світосприйняття, наше минуле і нашу надію на майбутнє. Він символізує душу українського народу, втілює його гідність, дух і пам’ять.

  У Краснопільській гімназії  з 07.03 по 14.03.2018 року пройшли Шевченківські дні.

  У  бібліотеці  навчального закладу  була оформлена книжкова виставка «Великий син великого народу» та проведений бібліотечний урок учасниками якого були учні 1 початкового класу(класовод Завалій А.А.). Бібліотекарі  розповіли про життя і творчість митця, про його безмежну любов до рідної землі. Учні мали змогу ознайомитися із творами Кобзаря,деякі спробували прочитати поезії самостійно, інші учасники заходу читали свої улюблені вірші  Тараса Григоровича Шевченка напам'ять.

                        

                                                                    

                                                                     

          Тривала виставка дитячих малюнків “Струни Кобзаревого серця”.
      Стало уже доброю традицією у нашому закладі у березні проводити конкурс Шевченківської поезії, присвячений вшануванню пам’яті Великого Кобзаря. Мета конкурсу - національно-патріотичне виховання; пропаганда творчості великого поета Тараса Шевченка; залучення дітей, учнівської молоді до вивчення, осмислення та сприйняття постаті Кобзаря, його спадщини.
     Учні 4 початкового класу(класовод Савиц
ька А.Ю.) мали змогу продемонструвати своє вміння декламування поезій під назвою “Шевченкове слово”. 
      I місце:Супрун Софія.
      II місце:Кучменко Діана,Сорокін Даніл.

                                                                      

     У конкурсі ”Жива душа поезії Т.Г.Шевченка” взяли участь учні 1(5)-2(6) класів.(вчителі-предметники Корх С.Ю. та Хрупа Л.Д.). Журі оцінювали конкурсантів за такими критеріями, як виразне читання та  естетичність декламування. 
Серед учнів 1(5) класу отримали:
I місце: Грушко Анастасія, Крамаренко Юлія, Таратун Поліна.
II місце: Дзюбан Каріна,Колибіна Єсенія.
III місце: Середа Єлізавєта,Завгородня Анастасія.
Серед  учнів 2(6) класу отримали:
I місце: Дзюбан Каріна,Вигівська Аліна.
II місце: Панов Михайло.
III місце: Мормуль Марія.

                 

  Захід був переповнений ліричною атмосферою: по-особливому звучала поезія Кобзаря, проникала в душі і серця учнів. Кожен з учасників знайшов такі вірші поета, які найбільше захопили, схвилювали. Вражала емоційність, схвильованість, з якою декламувалась поезія. Кожен ніби поринув думками у ті часи, оспівані великим генієм українського народу. Відчувалось, що вірші Великого Кобзаря не залишили байдужими усіх присутніх. Переможці конкурсу нагороджені грамотами.
На завершення конкурсу учениці 1(5) класу Грушко Анастасія та Дзюбан Каріна виконали  народну пісню на вірш Т.Г.Шевченка “Садок вишневий коло хати”, який  покладений на музику Я. Степовим.

                

      Також гімназисти мали змогу ознайомитись із виставкою сюрреалістичних картин заслуженого художника України Олега Шупляка, який родом із Тернопільщини,що малює унікальні “подвійні” картини  видатних діячів у тому числі присвячені творчості Т.Г.Шевченка.
     Учні 5 (9) класу(вчитель-предметник Корнієнко О.А.) представили цікаві факти про життя поета,роблячи завдання різних типів: кроссенс, презентації, повідомлення відео- та аудіозаписи.

              

               

        Протягом Шевченківського тижня вчителями-словесниками були проведені тематичні уроки та години спілкування, вікторини.
       Для учнів 1(5)-7(11) класів був запропонований квест «Найважливіші дати життя та творчості Кобзаря», присвячений творчості Т.Г.Шевченка.
     Гімназисти активно долучались до різних видів робіт та демонстрували свої гарі знання про Кобзаря. 
     Минуло багато років з дня народження Т.Г. Шевченка – славного сина українського народу, але й сьогодні, як живий, говорить він із своїми наступниками. Його слово живе між нами, гнівне і ніжне, полум’яне і міцне. 
І на українській землі, над ланами, широкими полями,  містами і селами, як весняні води могутнього Дніпра, лине вічно живе в народі слова Великого Кобзаря.  
Так пройшли Шевченківські дні. Вони залишили по собі безліч яскравих вражень, нові знання, принесли натхнення та наснагу, віру у власні сили. І слово Т. Шевченка завжди буде жити в душі народу й допомагатиме у всіх добрих звершеннях.
    На сучасному етапі розвитку  України саме Т. Г. Шевченко та його творчість є духовними наставниками, прикладом справжньої відданості і любові до рідної землі, рідного народу. Уже більш як два століття немає з нами великого Шевченка, Кобзаря та Пророка, але кожен рік ніби наближає його до нас. Його творчість, в контексті останніх подій, не дає нам змоги засумніватись у правдивості його пророцтв. Більш свідомо вчитуємося у рядки “Кобзаря” і переконуємося, що всі вони звернені до нас, українців двадцять першого століття.

«Шевченко – митець,
який відкрив для української нації двері в безкінечність.
Саме він є гарантом нашої вічності…»
Микола Жулинський

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 657 | Додав: Du7ya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Дистанційка
Вхід на сайт

Історія
Посилання


БПД
УЦОЯО
ХРЦОЯО
Відділ освіти КСР
Ми на YOUTUBE
Ми на Facebook
Ми на Facebook
Національна гаряча лінія
Національна дитяча гаряча лінія
Copyright Краснопільська гімназія Краснопільської селищної ради Сумської області Україна © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz