Четвер, 02.05.2024, 09:10
Краснопільський ліцей №2 Краснопільської селищної ради
Вітаю Вас Гість | RSS
TEST
Меню сайту
Головна » 2018 » Листопад » 17 » “Краща мова єднання – українська!”
14:46
“Краща мова єднання – українська!”

               

 

                          Як парость виноградної лози,

            плекайте мову…

                                         М.Рильський

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

                                                                                                                                               З 05.11 по 09.11.2018 року в Краснопільській гімназії був організований і проведений вчителями-словесниками “Тиждень української мови та літератури” під загальним гаслом “Краща мова єднання – українська!”, з метою донести до учнів красу і багатство української мови та літератури; формувати відчуття краси рідної мови та літератури; розвивати мовленнєві здібності учнів; збагачувати словниковий запас; розширити кругозір учнів та поглибити знання життєвого і творчого шляху Т.Г.Шевченка та інших відомих українських поетів, підвищувати рівень декламаторських здібностей, виховувати любов до рідної мови й літератури та розуміння їхньої краси і необхідності для нашого життя.

     Під час проведення «Тижня української мови та літератури» у закладі були організовані і проведені за¬ходи, в яких активну участь взяли педагогічні працівники та учні. Учасники мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу(виховні години, бесіди, декламування напам’ять).

     Тиждень розпочали з  бліц-інтерв’ю ”Чому я люблю рідну мову?”, де кожен охочий, починаючи від учнів та педагогів, родини та  друзів, учнів повинен був висловити своє розуміння значення рідної мови у їхньому житті. 

     Протягом тижня учні 5-11 класу, мали змогу долучитися до виставки на створення кращої реклами “Українська мова – державності основа” та  фотовиставки “Я-українець”,”Я-українка”.

    Учні початкових  класів читали напам’ять поезії  Т.Г.Шевченка ,Лесі Українки, В. Сосюри та ті, що присвячені українській мові, створювали малюнки до улюблених казок.

 

             

   7 листопада гімназисти поринули у країну української літератури під назвою “У гостях у казки”. Учні 2 класу (класовод А.А.Завалій)  на мить побували акторами лялькового театру, виконуючи ролі героїв відомої української народної казки “Колобок” і спробували придумати свій власний фінал розповіді,де головного героя, а саме, Колобка хитра Лисичка не з’їла.

 

             

Учні 3 класу (класовод Т.І.Стрілецька) креативно долучилися до конкурсу "Гімназія має таланти". Діти мали змогу відчути себе суддями конкурсу. Учасниками-конкурсантами було задіяно 11 учнів. За підсумками суддівських голосів, перемогу здобула Воропай Дар’я. Також слід відзначити учнів,яким трішки не вистачило голосів для перемоги: Корнієнко Софія, Заболотько Софія, Акименко Віка, і Маншілін Сергій, незваючи на те, що був єдиним серед хлопчиків проявив також  гідно свої декламаторські здібності.

 

                                                          

    Для учнів 5-7 класів,було організованого мовознавчий квест “Наша мова кольорова – гідного життя основа”. Слід відмітити  учнів 5 класу, які справились краще і найшвидше. Друге місце посіли учні 7 класу та відповідно третє місце учні 6 класу.

 

            

 

      Учні 10 класу мали змогу попрактикуватися зі словниками,довідниками та іншою мовною літературою у формі "Мовознавчого тренажеру".

 

                                                                             

    Традиційно гімназисти і всі охочі 9 листопада об 11:00 написали  радіодиктант національної єдності. Цьогоріч він пройшов під гаслом –пишемо разом. Незмінний автор тексту, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко, прочитав диктант під назвою «Крила України».Диктант був проведений з метою перевірки володіння учнями орфографічних та пунктуаційних норм.

            

         Також  гімназисти взяли активну участь у I етапі XIX Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.

 

                 

      Цього ж дня в Сумському обласному академічному театрі драми та музичної комедії імені М. С. Щепкіна 0 14.00 відбулося вперше урочисте відкриття ХІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.     

На ньому зібралися переможці обласних й районних етапів конкурсу, у тому числі й учні нашого закладу:Перерва Діана-учениця 8 класу, Боруха Артем- учень 10 класу, Свириденко Руслана-учениця 11 класу.

Перед урочистою частиною відкриття на другому поверсі театру відбулася виставка українського мистецтва; працювала фотозона, де бажаючі фотографувалися з україночками.На першому поверсі дизайн-студія «ART’elь moda» презентувала колекцію одягу з родзинкою Слобожанщини — кролевецькими рушниками.

  Піснями та танцями вітали учасників конкурсу, викладачів, науковців, студентів, батьків та високоповажних гостей, серед яких і голова журі конкурсу, директор Інституту української мови НАН України, доктор філології, професор Павло Гриценко, голова координаційної ради конкурсу Михайло Слабошпицький, уповноважений представник Ліги меценатів, Олександр Вертіль – відомий поет, письменник і журналіст.

На урочисте відкриття конкурсу імені Петра Яцика завітав й заступник міністра освіти і науки України Роман Греба.  

                                                                    

  •     Наші призери отримали масу позитивних емоцій,адже мали змогу побачити відомих людей, які все своє життя займаються улюбленою справою, а саме процвітанням української мови і,зокрема, наголошували про її престиж. Боруха Артем, ще й встиг поспілкуватися із журналістами телеканалу ТРК”Відікон” та поділитися своїм враженням про конкурс та безпосередньо активну участь у ньому (ефір від 09.11.2018 ТРК ”Відікон”, розділ “Сумщина інтелектуальна”).

        Тиждень виявився насиченим та емоційним. У гімназії панувала атмосфера патріотизму на національної самосвідомості. Учителі – словесники висловили щиру подяку усім учасникам, показали нові педагогічні технології, продемонструвати найрізноманітніші форми роботи, які вони використовують у своїй педагогічній праці з метою розвитку креативності учнів.

         Шануймо і любімо рідну мову. Бережімо її, збагачуймо і розвиваймо, дбаймо про її чистоту і красу!

     

 

 

Переглядів: 370 | Додав: Du7ya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Дистанційка
Вхід на сайт

Історія
Посилання


БПД
УЦОЯО
ХРЦОЯО
Відділ освіти КСР
Ми на YOUTUBE
Ми на Facebook
Ми на Facebook
Національна гаряча лінія
Національна дитяча гаряча лінія
Copyright Краснопільська гімназія Краснопільської селищної ради Сумської області Україна © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz