П`ятниця, 03.05.2024, 16:00
Краснопільський ліцей №2 Краснопільської селищної ради
Вітаю Вас Гість | RSS
TEST
Меню сайту
Головна » 2017 » Січень » 23 » День Соборності України
09:53
День Соборності України

       

       Живи, Україно, живи для краси,

       Для сили, для правди, для волі!

       Шуми, Україно, як рідні ліси,

       Як вітер в далекому полі.      

                                                                                                                                           О.Олесь

 

                                                   

               День Соборності України - важлива віха в історії нашого народу

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.

Мабуть, не випадково вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Отже, він мав стати днем подвійного всенародного свята – Незалежності й Соборності

День Соборності - свято України, що відзначається з 1999 року 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

22 січня 1918 року Україна проголосила себе на майдані Святої Софії у Києві самостійною, вільною державою. А через рік, 22 січня 1919 року, на цьому ж майдані, було проголошено Акт "Про з'єднання всіх українських земель" в одну спільну Соборну Українську державу. Західна Україна об'єдналася з Наддніпрянською для того, щоб міцніти й розбудовувати власну державу. Це свято показує, що усі ми - діти однієї великої України і бажаємо жити в згоді-злагоді.

25 років назад, 21 січня 1990 року, відбулася одна з наймасштабніших  у світовій історії акція "Живий ланцюг". Близько трьох мільйонів людей взялися за руки і створили безперервний ланцюг від Києва до Львова, показуючи цим бажання українців жити в єдиній незалежній країні. "Живий ланцюг" став ще одним кроком до здобуття незалежності України.

                         

            Зокрема, і в  Краснопільській гімназії  з метою  формування національної свідомості школярів, виховання у них почуття патріотизму та з нагоди відзначення  Дня Соборності України було організовано та проведено ряд заходів: тематична інформаційна лінійка “Моя країна-Україна,організована виставка дитячих малюнків,виховні години, уроки-спілкування, тематична бібліотечна виставка,випуск стінгазети,уроки патріотичного виховання,презентація відеоролику лідерів учнівського самоврядування.

                                     Виставка дитячих малюнків “Я славлю свою рідну Україну”

                                                

 

                                               Виховна година “Рідний край, де ми живем, Україною зовем”    

                                                          

                                                                                1(5) клас, класний керівник Гула І.В.

 

                                                         Уроки-спілкування «Минуле. Сучасне. Майбутнє» 

 З учнями 2(6)-4(8) класу було проведено   уроки-спілкування з метою ознайомлення гімназистів з історією Краснопільщини від найдавнішого часу до наших днів; формування свідомої громадянської позиції; виховання любові до рідної землі – Краснопільщини.

Урок-спілкування  у 2(6) класі проходив у вигляді усного журналу, який містив сім сторінок: «Історичну», «Географічну», «Промислову», «Агропромислову», «Культурну», «Спортивну» і «Вітальну». Учні ознайомилися з кожною сторінкою усного журналу, а на завершення зачитали вірші поетів рідного краю, написані на різнокольорових пелюстках, які  учні прикріпляли на дошці у формі віночка.«Живи, рости, квітни, розвивайся, красуйся, на добро сподівайся, моя Краснопільщино!»

                                                         

                                                                  2(6) клас, класний керівник Підопригора Ю.В.

 

       Учні 4(8) класу познайомилися з основними державотворчими подіями становлення незалежної України,з основними засадами демократичного та суспільного ладу України,її досягнень за останні роки.   Під час уроку було створено учнями панно "Державні символи України",підготовлено і представлено проектні роботи на тему:"Україна-єдина країна","Україна-наш спільний дім". Було проведено також конкурс "Що в Україні най-най? ".

                  

                                                                                                                4(8) клас,класний керіник Корнієнко О.А.

 

Патріотів виховують з дитинства. І бібліотека стає осередком виховання юних громадян патріотами України, готовими брати на себе відповідальність самовіддано розбудовувати країну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу. 

     З нагоди пам’ятної дати у гімназійній бібліотеці діяла  тематична виставка  «З Україною в серці»

         

                                           

             

Важливим джерелом формування у дітей патріотичних почуттів є заходи, під час проведення яких висвітлюється розвиток української державності, доленосні події в Україні, прищеплюється повага до Конституції України та державних символів – Гімну, Герба, Прапора, почуття національної гідності та гордість за Україну. Бібліотечні працівники донесли дітям те, що за цю боротьбу, за свободу заплачено страшну ціну – своє життя віддавали найкращі.

Боротьба українського народу за соборність своїх земель – одна з важливих сторінок нашого минулого. Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. У ньому ми чуємо слово «собор». Собор душі є у кожного із нас, а одним із головних завдань собору душі є знати і пам’ятати свою історію.

     Для учнів 6(10)-7(11) класів урок патріотичного виховання“Соборна мати- Україна одна на всіх,як оберіг ”                                                                                                                                                               (вчитель історії Білоус Н.І.)

                

                                                                                                           6(10) клас, класний керівник Мигаль Н.В.

                

                                                                                                           7(11) клас, класний керівник Мажара В.Г.

 

На завершення тижня учні 4(8)- 6(10) класу мали змогу переглянути презентацію відеоролика від лідерів учнівського самоврядування“Ми народжені в Україні”.

                                             

Виховання патріотизму молоді – одна з найактуальніших тем сьогодення, бо всі розуміють, що тільки в єдності та згуртованості український народ зможе подолати всі негаразди та труднощі.

Відзначаючи День Соборності України, ми повинні ще і ще раз врахувати уроки минулого, що переконливо засвідчують необхідність єдності, відмови від внутрішніх конфліктів задля забезпечення територіальної, економічної, політичної та духовної цілісності України. Ідеї соборності, єдності батьківських земель, незалежності й державного суверенітету зміцнюють нашу віру у свою спроможність бути господарями власної землі та здатність забезпечити достойне життя кожного громадянина України.

Єдність українців, незалежно від регіону їх проживання – на Заході чи Сході, на Півдні чи на Півночі або у Центрі України – це сила українців. Тільки коли ми об'єднані – ми можемо протистояти будь-якому ворогові: внутрішньому чи зовнішньому.

                                                

 

 

 

Де

День 

 

 

 

Переглядів: 732 | Додав: Du7ya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Дистанційка
Вхід на сайт

Історія
Посилання


БПД
УЦОЯО
ХРЦОЯО
Відділ освіти КСР
Ми на YOUTUBE
Ми на Facebook
Ми на Facebook
Національна гаряча лінія
Національна дитяча гаряча лінія
Copyright Краснопільська гімназія Краснопільської селищної ради Сумської області Україна © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz